Curie Környezetvédelmi Emlékverseny

 

Székesfehérváron, a Táncsics Mihály Általános Iskolában rendezték meg a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyt A területi döntőn 3 csapat képviselte iskolánkat. Az 5-6.osztályos korcsoportban Bak Laura, Kiss Gergő és Kolmer Bence voltak a csapattagok. A 7-8.osztályosok egyik összeállítása Csete Natália, Helt Lili, Módi Réka alkotta csoport, a másik Balom Zorka, Sütő Luca, Sütő Réka összetételű csapat, akik a III. helyezést érték el. Szívből gratulálunk az elért eredményhez! A tanulókat Ács Miklós tanár úr készítette fel a versenyre.

 

Kirándulni jó!

 

Ács Miklós tanàr úr újabb èlmènyekkel teli túràt szervezett lelkes kis csapatunknak: tanulóinknak, szülőnek, nagyszülőnek a Levendula Természetjáró Egyesülettel karöltve. Jó volt találkozni az èbredező természettel, hallgatni az erdő csendjét, a madarakat, ès mèg egy geolàdàt is talàltunk. Köszönjük a szervezést ès az együtt töltött minőségi időt!

 

Állati!

 

Állatbarát iskola vagyunk, s igen fontosnak tartjuk a felelős állattartás megismertetését tanítványainkkal. E program keretében látogatott el hozzánk Jávorfi Kata az EB harmónia kutyaiskola trénere és tartott izgalmas előadást és bemutatót a gyerekeknek, melyet ezúton is köszönünk! A két négylábú főszereplő: Imperiál von Rühlwaffe (Bronx) és Koda volt.

 

 

 

 

A Gaja Környezetvédő Egyesület elnökére, Varga Gáborra emlékeztünk ma intézményünkben. A környezetvédelmi problémákra érzékeny szakember ökologikus szemléletmód elterjesztése érdekében nagyon sokat tett, iskolánkban is többször tartott előadást V.Bőhm Erikával. Vízzel, talajszennyezéssel kapcsolatban tevékenykedték tanulóinkat.

Településünk lakossága is több alkalommal találkozott Gáborral, aki a falunapokon vízminőség-vizsgálattal, komposztálási tanácsokkal állt az érdeklődők részére, valamint tanácsokat, információkat adott számukra. A szakember fő feladatának a tudatformálást tartotta.

Munkatársaival nagysikerű programot dolgoztak ki, melyből településünk s iskolánk tanulói is részesültek.

Megtisztelő volt számunkra, hogy gyermekkönyv-hagyatékából iskolánk tanulói is részesültek, melyeket egy meghitt együttlét alkalmával kaptunk meg Gábor fiától, Varga Dávidtól és V.Bőhm Erikától. 

 

A víz világnapja

A Gaja Környezetvédő Egyesület képviseletében V.Bőhm Erika és Varga Gábor -mint visszatérő vendégünk-a víz világnapja alkalmából tartott rendhagyó foglalkozást az alsó tagozatos tanulóinknak, kiemelve az életet adó víz jelentőségét és szerepét. A művelődési házban a Csodabogarak Alapítvány bemutatója lehetőséget adott, hogy a gyerekek láthassák az élővilág sokszínűségét a rovarvilág védelmének fontosságán keresztül, közelebb kerüljenek a csodálatos rovarvilághoz. Ma ismét nagyon jól éreztük magunkat!

 

Curie környezetvédelmi emlékverseny

 

A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában került sor a Curie környezetvédelmi emlékverseny területi döntőjére. Intézményünket négy csapat képviselte, melyből Kovács Lili, Módi Réka és Vizi Zsófia alkotta csapat az előkelő II.helyezést érte el. A többi csapat tagjai voltak: Balom Zorka, Sütő Luca, Vizi Sára, Csete Natália, Helt Lili, Sütő Réka, Bartók Letícia, Rabóczki Dóra. A versenyre a tanulókat Ács Miklós és Pásztohy-Baranyai Katalin pedgóguskollégáim készítették fel. Gratulálunk a szép eredményhez!

 

 

 

Aki fát ültet,100 évre tervez...

 

Nagy örömünkre a 10Millió Fa Alapítvány ebben a tanévben is megajándékozta intézményünket facsemetékkel, melyet hálásan köszönünk Horváth Krisztina koordinátornak is. A tanulók közreműködésével elültettük a csemetéket, gondozzuk s vigyázunk rájuk.

 

Ökoiskola-újabb kapcsolat

Örömmel tudatjuk, hogy a Gaja Környezetvédő Egyesülettel együttműködési megállapodást kötött intézményünk s már egy pályázat keretében bemutató foglalkozást is tartottak az 1. és 2.osztályosok számára. A projektóra keretében a talajt , annak tulajdonságait vizsgálták a tanulók V.Bőhm Erika és Varga Gábor irányításával. Köszönet a közös munkáért, együttlétért, folytatjuk a víz világnapján!

 

Az állatok világnapja

Kedvenc kettő-,négy és soklábú állatainkról emlékeztünk meg az állatok világnapján. Volt olyan osztály, aki elment az állat élőhelyére, vagy gondozójánál tekintette meg azt, de még az iskolába is lehetett behozni kis kedvencet. Így láthattunk macskát, kutyát, tyúkot, agámát. A vállalkozó szellemű felső tagozatos tanulók (Balom Zorka, Sütő Luca, Pető Levente, Rózsa Alíz, Novák Erika, Módi Réka, Bartók Letícia, Csete Zsófia, Rabóczki Dóra, Salánczi Vivien) Ppt-t készítettek róluk s bemutatták azokat. A színvonalas előadásokból mindenki bővíthette ismereteit Ács Miklós tanár úr segítségével.

 

Csupa jó hír!

 A Szolnokon rendezett országos Curie Környezetvédelmi Emlékverseny döntőjén 9. helyezést ért el Kovács Lili és Vizi Zsófia 7.osztályos tanulónk. A gyerekeket felkészítette Ács Miklós tanár úr. Szívből gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez!

 A Felsővárosi Általános Iskola által rendezett Víz világnapi versenyen iskolánk 7.osztályos tanulói: Bartók Letícia, Kovács Lili és Vizi Zsófia III. helyezest értek el. A gyerekeket felkészítette Ács Miklós tanár úr. Szívből gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez!

 

 

Faültetés

A székesfehérvári „10millió fa” Kft-től a napokban megérkezett az öko-csomagunk, ugyanis fákat, s az ültetésükhöz szükséges támrudakat, valamint zsákos komposztot is kapott iskolánk. Nagyon örültünk ennek a tavaszi ajándéknak, melyet a felnőttek segítségével a 8.osztályosok ültettek el.

 

Versenyre készülünk

A Curie országos versenyre való terepbejàráskor a Nàdor-csatorna lehetsèges szennyezőforrásait vizsgálta Kovács Lili, Vizi Zsófia és Fister Bálint 7.osztályos tanuló Àcs Miklós tanàr bàcsival. A vizes élőhelyeket is tanulmányozták a 6.osztályosokkal egy kora reggel  a közeli Sárréten.

 

Csillagok közt

 

Iskolánk 4.osztályos tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek keretén belül megtekintették a Zirci Ciszterci Apátságot, valamint Bakonybélben a Pannon Csillagdát. A színvonalas programról élménnyel és tudással tértek haza a gyerekek

 

Ökoiskola

 

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az ebben a tanévben benyújtott Ökoiskola cím pályázatukat az Ökoiskola Értékelő Bizottság támogatásra javasolta, és ezzel intézményünk ismét elnyerte az Ökoiskola címet, mely használatára 2025. augusztus 31-ig vagyunk jogosultak. A címátadó ünnepséget Budapesten tartották, melyen Lengyel Valéria igazgatóhelyettes asszony képviselte iskolánkat.

 

Kik kaphatják ezt az elismerést?

 

„A Cím viselésével Hazánk, Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésüket nyilvánítják ki. Az Ökoiskola, és kiemelten az Örökös Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóik számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, valamint aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.”

 

 

A víz világnapja – és Happy hét

 

Víz, víz, víz! A víz vilàgnapja alkalmàból mindenki kék ruhàba jött  iskolàba ès vìzcseppet formáltunk az udvaron. A flashmobról drónfelvétel is készült,melyet Pető Levente 5.osztàlyos tanulónk kèszìtett. Ezutàn a csóri vízműbe tettünk làtogatàst,  ahol Fisi Krisztián, a vízmű munkatàrsa mutatta be annak működèsèt. Köszönjük szèpen a lehetősèget!

 

Természetesen a víz világnapja alkalmából még az angol szakkörön is ez volt a téma, ahol játékos feladatokat, szókeresőt, rejtvényt oldottak meg az alsós tanulók Fliszárné Németh Ágnes tanárnő segítségével.

 

A Happy -hét programja is most zajlott, melynek a következő mottót adtuk:"Emeljük együtt vizespoharainkat!" Az Országos Gyógyszerészeti Intézet által meghirdetett vízfogyasztást hirdető programja alkalmából iskolánkban a nyolcadik osztályos tanulók kínálták a finom, citrommal ízesített ivóvizet. Őket osztályfőnökük, Pásztohy-Baranyai Kati néni segítette.

 

 

Curie emlékverseny

A Curie környezetvédelmi emlékversenyre hónapok óta készülnek tanulóink, melynek területi döntőjét február 18-án rendezték meg a versenykiírók, online formában. Örömmel tudatjuk, hogy az alábbi helyezést érték el versenyzőink:

 

1. helyezést ért el az 5-6.osztályos korcsoportban: Csete Natália, Helt Lili, Módi Réka (Sütő Réka-póttag)

 

2. helyezést ért el a 7-8.osztályos korcsoportban: Fister Bálint, Kovács Lili, Vizi Zsófia

 

4. helyezést ért el a 7-8.osztályos korcsoportban: Dunavölgyi Adrienn, Komjáti Kira, Tóth-Horváth Veronika Flóra

 

Reméljük, hogy az országos versenyre is bejutnak ezekkel a szép helyezésekkel a csapatok! A tanulókat felkészítette Ács Miklós tanár úr. Gratulálunk a kiváló eredményekhez!

 

 

 

 

Hüllők- vendégségben

 

Igazán mozgalmas nap volt a február 18-i, ugyanis délelőtt a Magyar utcai épületünkbe kígyók, hüllők költöztek (természetesen meghívásra, hüllőbemutatóra, fél nap erejéig) s szebbnél szebb ásványokkal is megismerkedhettünk. Nagy örömünkre az egyes állatok tulajdonságait nemcsak a terráriumon elhelyezett ismertetőkből tudtuk meg, hanem gondozójuk is sokat mesélt róluk: etetésükről, védelmükről, napi gondozásukról. Az ásványbemutató szintén szemet gyönyörködtető volt: színek és formák kavalkádja. A lányoknak legjobban az ametiszt, a tigrisszem, a holdkő és a ”bolondok aranya” tetszett, derültek is az elnevezésen.

 

 

Túrabakancsban

 

Január végén kirándulást tettünk Bakonynánára, s a Római-fürdőhöz. Nagyon jól éreztük magunkat, jó hangulatban minőségi időt töltöttünk együtt. Nagyon szép volt a táj, szinte varázslatos a zúzmarától, jégtől. Túravezetőnk Ács Miklós tanár úr volt. Gyereknek, szülőnek, pedagógusnak élvezetes volt együtt lenni, az idő is kegyes volt hozzánk. A legközelebbi túrára is várjuk az érdeklődőket!

 

Csak a természet!

 

Októberben olyan színes tevékenységeink voltak, akár a természet színvilága: csodálatos időben kirándultunk a Vár-völgybe, mely túra alkalmával megfigyeltük a növény-és állatvilágot, valamint a csodás, égnek meredő Pusztapalotát. Benéztünk a barlangokba, csodáltuk e képződményeket. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a felső tagozatos tanulókkal eljutottunk Eplénybe, ahol libegőztünk a Kaland-hegyen, megnéztük az Ámos-hegyi kilátót s túrát tettünk a tóhoz, ahol szalonnát sütöttünk. A természet színpompában tündökölt, mely mindenkit elvarázsolt. Egy következő napon iskolánk már többedik alkalommal részt vett a „TE Szedd!” országos akcióban, ahol megtisztítottuk iskolánk környékét, a parkot, játszóteret. Folyamatosan figyeljük iskolaudvari teendőinket is: megmetszettük a rózsákat, összegereblyéztük a lehullott faleveleket…mert a természet részei vagyunk s együtt tenni jó!

 

 

Iskolánk is benevezett s részt is vett a "TeSzedd!", önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióba, mely hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Közösen tisztítottuk meg szűkebb-tágabb környezetünket....mert együtt lenni és tenni jó!

TÁBOROZNI JÓ!

 Pályázatunk az Erzsébet-tábor megszervezésére ebben az évben is nyertes lett, mely nagy örömünkre szolgált. Így aztán 41 jelentkező gyermek számára biztosítottunk az első turnusban érdekes, változatos programokat. Az alábbi öt tematika alapján állítottuk össze programtervünket: Sport és egészségtudatos életmód, Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés, Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség, Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés, Kirándulás.

Betekinthetünk a mindennapokba, a paletta igazán változatos: Az első napon virológiai foglalkozást tartottunk a gyerekek számára, majd a reggeli frissítő torna után japán Tajkó dobbemutatót láthattak a táborozók, kipróbálva a hangszereket. Just dance! címmel tánctanulás következett, majd az iskolaudvaron felállított akadálypályán rollerrel és kerékpárral mérték össze ügyességüket. De készítettek agyagedényeket, kisebb ajándéktárgyakat a meghívott kézműves segítségével, a községi könyvtárban könyvtári foglalkozáson vettek részt a gyerekek. Készült közösen sütött palacsinta, melyet ízlésük szerinti töltelékkel fogyasztottak el, festettek kavicsokat, készítettek kavicsképeket, volt aszfaltrajz is. Különjáratos autóbusszal utaztunk Veszprémbe, az állatkertbe, ahol egy teljes napot töltöttünk el, kihasználva az ottani játszótér adta lehetőséget. Az iskolaudvar egy szegletét varázsoltuk szebbé, fűszerkertet alakítottunk ki. Az ügyes kezek munkája alól szép fűszer- és termésképek, montázsok kerültek ki. Táborozóink megismerkedtek különböző illóolajokkal, azok pozitív hatásával. Tettünk sétát szűkebb környezetünkben, megnéztük településünk nevezetességeit és meghallgattuk a hozzájuk kapcsolódó történeteket, irodalmi alkotásokat. Az iskolánk 6. osztályos tanulói által, egy versenyre készített, a közeli Nádor- csatorna növény- és állatvilág bemutatásáról szóló kisfilmet is megtekintették táborozóink. Különböző önbizalomerősítő gyakorlatokat is végeztek a gyerekek, megismerhették önmaguk rejtett tulajdonságait intézményünk szociális munkása segítségével. Természetesen nem maradt el a hűsítő, a fagylalt sem. A vásárolt eszközök, kreatív játékok is hozzájárultak a tábor sikerességéhez.

 

 A nyárra mindenkinek jó pihenést, tartalmas időtöltést kívánunk!

 

A TERMÉSZET LÁGY ÖLÉN…

A mai napon Staudinger Istvánnal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrével vércseköltő ládákat helyeztek ki a környezetvédelmi szakkör 6. osztályos tagjai (Kovács Lili, Rabóczki Dóra, Vizi Zsófia) Ács Miklós tanár úrral. A kellemes napsütéses, lágy szellős időben kék-és vörös vércsét láttak a már kihelyezett odúkban. A magas fűben őzek pihentek, a sárga billegetők pedig körülöttük repkedtek. Feledhetetlen látvány volt!

 

A FÖLD NAPJA

Világszerte különböző eseményeket rendeznek április 22-én, a Föld napján, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Magyarországon 1990 óta rendezik meg, de 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. E jeles nap egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” …És az alsó tagozatos osztályosok meg is változtatták szűkebb világukat: az iskolaudvarra szebbnél szebb virágokat ültettek.

 

 

„A VÍZ ÉRTÉK! BECSÜLD MEG!” EZ A 2021.ÉV JELMONDATA.

 

 

A víz világnapja évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én ünnepelünk meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz- készletek veszélyeztetettségére.

KÖZLEKEDÉSI KISOKOS

Magyarország Kormánya a 2021-es év első felét Kerékpározás évének nyilvánította, aminek keretein belül nagy hangsúlyt fektetnek a kerékpáros közlekedésre, de általánosságban is a közlekedés biztonságosabbá tételére. Ezért minden 4-7. osztályos tanuló közlekedési alapvizsgát tesz hamarosan. A vizsga az eKréta felületén lesz elérhető 2021. március 1-12. között. A sikeres teljesítőknek egy online tanúsítvány lesz a jutalma.Nagyon készülünk a megmérettetésre, a gyerekek felkészítését a pedagógusok végzik. Drukkolunk mindenkinek, sikeres tesztkitöltést kívánunk!

 

 Curie környezetvédelmi emlékverseny

Immár hagyománnyá vált, hogy felső tagozatos tanulóink 4 csapattal részt vesznek a Curie környezetvédelmi emlékversenyen. Ebben a tanévben is folyamatosan készültek s oldották meg a feladatokat. A területi döntő február 19-én volt, melyet a pandémia miatt online rendeztek meg. Az 5-6.évfolyamos csapatok tagjai: Csete Natália, Módi Réka,Helt Lili, valamint Kovács Lili, Rabóczki Dóra, Vizi Zsófia. A 7-8. évfolyamosokat Dunavölgyi Adrienn, Komjáti Kíra, Tóth- Horváth Veronika Flóra, valamint Berkes Lara, Bodó Bettina és Fister Dorina képviselte.A tanulókat felkészítette Ács Miklós. Várjuk a versenyeredményt, addig is gratulálunk munkájukhoz, szorgalmukhoz!

 

Hungarikumvetélkedő

  A Lakiteleki Népfőiskola által meghirdetett vetélkedőn a 7.osztályosok csapata Komjáti Kíra, Szili Fanni és Tóth-Horváth Veronika Flóra községünk értékeit mutatta be egy diasorozaton. Munkájuk alapján bejutottak az elődöntőbe, melyre szorgalmasan készülnek.A tanulókat felkészítiHári Gyula. Gratulálunk munkájukhoz további sikeres szereplést kívánva!

KISZEBÁB

A farsang utolsó napján a felső tagozatosokkal készített kiszebábot elégettük, az elmúlt év rossz történéseit koporsóba tettük, majd a tűzre hajítottuk. A szalmabábu és a tűz látványa mindenkit megigézett. A 8.osztályos fiúk hangos ostorcsattogással űzték el a telet, a lányok pedig álarcot is öltöttek.Ezt követően a parázson igazán finom szalonnát lehetett sütni…A programot összeállította Ács Miklós tanár bácsi.

 

Régészeti előadás

 Intézményünk tanulói régészeti előadáson vettek részt, mely az önkormányzat szervezésében valósult meg. A meghívott előadó Csór honfoglalás előtti leleteiről, történetéről, kulturális értékeiről, az itt élő népek életéről beszélt tanítványainknak, melyet érdeklődéssel hallgatott mindenki.

 Elkészült!

 A Magyar utcai épület udvarára készített kosárlabdapalánk elkészült, ezzel is örömmel játszanak a gyerekek a szünetekben. Ékes példája az összefogásnak és tenni akarásnak. Köszönjük Ács Miklós tanár bácsinak, Csete Dezsőnek, Dobán Lászlónak, Hollósi Zoltánnak, az Önkormányzatnak. Valamint a 7. osztályos fiúknak, akik szintén részesei voltak e munkának.

Állatok világnapja

Ezen a napon ismét középpontba kerültek az állatok. Rajzokon elevenítették meg tanítványaink a kedvenceiket, filmet néztek róluk, de olyan kisgyerek is volt, aki elhozta az iskolába megmutatni leghűségesebb négylábú barátját. Jól telt ez a nap is!

 

Fatelepítés

 

Iskolánk jelentkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által idén is meghirdetett a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezett iskolai faültetési programba. A facsemetéket a hazai tíz Nemzeti Park Igazgatóság és a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrző Központ biztosítja az iskolák számára. Intézményünk fatelepítéssel is gazdagítja környezetét.

 

ÉRIK A SZŐLŐ, HAJLIK A VESSZŐ…

 Az első osztályos tanulóink készültek a bázisintézményi bemutatóra. A szürethez kedvezett az időjárás, a szorgos kezek munkájától hamar megteltek a vödrök.

Szüret

 

ERZSÉBET-TÁBOR

Az Erzsébet a Kárpát – medencei Gyermekekért Alapítvány  által meghirdetett napközis jellegű tábor szervezésére intézményünk is jelentkezett. Pályázatunkat sikeresnek ítélték s ezért két turnusban, 3 csoportnyi gyermeket, összesen 45 főt tudtunk táboroztatni. Így vehettek részt tanítványaink az intézmény, a Székesfehérvári Tankerületi Központ, a szülők és az Alapítvány segítségével a különböző programokon.

Az öt kötelező tematika(sport, egészségtudatos életmód, természeti értékeink, művészeti nevelés, kézművesség, hagyományőrzés, közösségépítés, kompetenciafejlesztés, kirándulás…) beépítésével készítettük el változatos programtervünket. Virológiai edukációs foglalkozást is megvalósítottunk, melyet az Alapítvány videóval segített. Kiemelt figyelmet fordítottunk a tisztálkodásra, a higiénés szabályok betartására, a gyakori kézfertőtlenítésre.

Az első turnus időtartama alatt csodás időben volt részünk s a teljesség igénye nélkül a következő programok voltak intézményünkben s a környékén:agyagdíszek készítése, kézműves foglalkozás, kavicsfestés, előadás a víz körforgásáról, az egészséges táplálkozásról  valamint az okos tányérról, gyógynövények megfigyelése  és megismerése, helytörténeti séta, kirándulás Vértesboglárra a szabadidőparkba, szabadulószobás játék, sportverseny, túra, kerékpáros ügyességi játék –és verseny, számháború, gyümölcssaláta- készítés, szabadtéri játék.Mondhatjuk, hogy mindenki jól érezte magát s talált kedvére való elfoglaltságot.

 

A második turnus időtartama alatt is kegyes volt hozzánk az időjárás. Hétfőn reggel virológiai edukációs foglalkozást tartottunk, majd megkezdődtek programjaink. Reggel 8 órától délután 5 óráig ismételten a kézügyesség, környezettudatosság, közösségépítés, sport és egészségtudatos életmód, kompetenciafejlesztés, kirándulás, hagyományőrzés, környezetszépítés tematika szerint állítottuk össze napi elfoglaltságainkat. Így aztán az alábbi programokon vettünk részt: látogatást tettünk az egyik helyi lovardában, megismerkedtünk a lótartás szépségeivel, részt vettünk szabadtéri sportfoglalkozáson, készítettünk asztali díszt és karkötőt, kialakítottunk kis fűszerkertet az iskolaudvaron, kirándultunk Tihanyba és Balatonfüredre, gumikerekű járgánnyal utaztunk, hajókáztunk a Balatonon, gyalogtúrát tettünk Iszka-szőlőhegyre, aszfaltrajz versenyen vettünk részt, szépítettük környezetünket, kártyáztunk, játszottunk az Erzsébet- táborra vásárolt játékokkal. No, és finomakat ettünk! Vidáman teltek napjaink, jó volt együtt lenni! Köszönjük a lehetőséget, köszönet a táborért!

KEDVES SEGÍTŐK! 

Kénytelenek vagyunk szüneteltetni a műanyag-és fém flakonok, palackok gyűjtését. A járványügyi helyzet miatt nem veszik át azokat, ezért kérjük Önöket, hogy már ne hozzanak az intézménybe ilyen jellegű csomagokat! Amennyiben ez a helyzet változni fog, természetesen arról is értesítjük Önöket.

 

 Köszönjük megértésüket!

 

Csóri Mátyás Király Általános Iskola  

ÁLOMPATAK

 

Iskolánk csapata immár másodszor vett részt az   Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében meghirdetett országos versenyen „Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely” címmel általános iskolák, szakképző iskolák és gimnáziumok 7-12. évfolyamos tanulói számára. A 7. osztályosok alkotta „Csóri Csukák" csapata bejutott az országos döntőbe a legjobb 10 helyezett közé. Versenyzőink: Balom Dominik, Berényi Nóra Vera, Szegedi Márk, Szemenyei Mózes. Felkészítő tanáruk Ács Miklós.

Gratulálunk a kitűnő eredményhez s az országos megmérettetésen sikeres szereplést kívánunk!

 

Moha

Húshagyó kedden a 2., 3., és 4. osztályosok, valamint osztálytanítóik Mohára látogattak, hogy megismerjék a tikverőzés  télűző szokását. A programról boldogan, de igen csak kormosan tértek haza.

 

Curie Környezetvédelmi Emlékverseny

Február 22-én, szombaton rendezték meg Székesfehérváron a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyt, melyre iskolánk 3 csapattal nevezett. A gyerekek, valamint felkészítőjük Ács Miklós tanár bácsi áldozatos és kitartó munkájának köszönhető a csapatok remek helyezéseket értek el. Az 5-6. osztály korcsoportjában I. helyezést ért el Dunavölgyi Adrienn, Komjáti Kíra, Tóth -  Horváth Veronika Flóra. A 7-8. osztályos korcsoportban III. helyezést ért el Berkes Lara, Fister Dorina, Regecz Hanna alkotta csapat. Részt vett még a versenyen 5-6. osztályos korcsoportban Vizi Zsófia és Fister Bálint. A szép eredményhez szívből gratulálunk!

 

A BISEL VÍZVIZSGÁLATI VERSENY

 

A BISEL vízvizsgálati verseny (Álompatak- patakunk mint ideális élőhely)

Iskolánk tanulói először 2017-ben vettek részt ezen a versenyen, amikor a Fő téri iskola mellett időszakosan csordogáló csóri vízműben fakadó forrás túlfolyó vizét tanulmányozták az akkori 8. osztályos tanulók.Mi az idén újra csatlakoztunk a versenyhez, amelyben a falu alatt elfolyó Nádor-csatorna vízminőség -vizsgálatát vettük célba. Mi is a BISEL-vizsgálatok lényege?-A felszíni vizek tanulmányozása a bennük fellelhető élőlények vizsgálatával, amelyek kimutatják a környezeti változásokat, melyek száma csökken vagy növekedik a környezeti változások (környezetszennyezés, stb.) hatására.A BISEL biológiai vizsgálatok a vízfolyások vízminősítésének egyik eszköze. Ez az egyszerű módszer lehetővé teszi, hogy képet kapjunk a vízfolyások tisztaságáról és ökológiai állapotáról a benne megtalálható élővilág alapján. 4 fős csapattal neveztünk a versenyre. Csapatunk tagjai: Balom Dominik, Berényi Nóra, Szegedi Márk és Szemenyei Mózes 7.osztályos tanuló.

Miklós bácsi vezetésével egy szép őszi napon leautóztunk a Nádor –csatorna vasúti hídjáig, ahol elvégeztük a csatorna víztisztaság- vizsgálatát. Vittünk magunkkal  egy mobil laboratóriumot, amelyben volt merítőháló az apró élőlények kihalászásához, nagyító az élőlények vizsgálatához, azonosításához, csipesz, lakmuszpapír és indikátorfolyadék a víz savasságának és keménységének kimutatásához, kémcső, stb…A helyszínre érve felvettük gumicsizmáinkat és belegázoltunk a folyóba. Hosszú percekig tartottuk a finomszövésű hálót a víz folyásának ellen, hogy lehetőleg minél több apró élőlény akadjon, sodródjon bele. Erőfeszítéseinket siker koronázta és sok pici élőlényt tudtunk kihalászni, majd meghatározni a rendelkezésünkre álló határozólap, és Bisel terepi jegyzőkönyv segítségével. Igy sikerült megfigyelnünk álkérészt, kérészt, bolharákot, gömbkagylót, sapkacsigát, árvaszúnyoglárvát, puhatestűeket, víziászkát, fenékjáró poloskát, piócát. Laboratóriumunk az autónk csomagtartóján kapott helyet. Kémcsőben hoztunk el apró élőlényeket, amelyeket a 7. osztályos tanulókkal órán mikroszkóp alatt megvizsgáltunk. A csatornából vettünk vízmintát, amelyet a Közép - dunántúli Vízügyi Igazgatóság  laboratóriumában Kóbor István kiemelt műszaki referens segítségével elemeztettünk.

Munkánk végeztével a szomszédos Malom-csatornát érintve, megkerülve a sárszentmihályi halastavat, a Sárréten keresztül hazaautóztunk falunkba.

Néhány hét múlva ismét a Nádor- csatornához mentünk, hogy a vízvizsgálatunkat kiegészítsük rövid  videó készítésével,
mely szintén megtekinthető itt a honlapon:
 Nádor csatorna

 

ELŐADÁS

 

A dohányzásmentes nap alkalmából a felső tagozatosokhoz vendégelőadó érkezett, Szántayné Mikáczó Krisztina védőnő. Képekkel illusztrálta a dohányzás káros hatásait, szervezetet romboló munkáját. A gyerekek tájékozódhattak e témában, kérdéseket tehettek fel, melyekre kielégítő válaszokat kaptak. Köszönjük az érdekfeszítő előadást!

 

Harci túra

A már sokadik alkalommal településünkön megrendezett harci túrán iskolánk több tanulója is részt vett. A gyerekek csapatokban indultak a nagy versenyre, tájékozódásukat térkép segítette. Az egyes állomásokon izgalmas feladatokat kellett elvégezni. Ács Miklós és Hári Gyula tanár úr is segítőként vett részt a versenyen. Gratulálunk a gyerekeknek az elért helyezéshez!

 

Postagalamb

 

November elején érdekes előadást tartott a Közép - Dunántúli Postagalamb Sportszövetség   képviseletében  Khaut Antal és Ivanics István Viktor úr a galambászatról, a galambokról iskolánk tanulóinak. A gyerekek érdeklődve hallgatták az előadást és nézegették a  röptetésre és bemutatóra hozott postagalambokat. Ezt követően, a beszámolók végén a gyerekek  postagalambot is röptettek.

Tökfaragás

A pályaorientációs napról visszatérve sem maradt üresen az iskola, ugyanis a felsős tanulók számára a hagyományos tökfaragó versenyt rendeztük meg a Dök szervezésében. A kisebb-nagyobb tökök egy óra elteltével érdekesebbnél érdekesebb alakokat öltöttek a faragóik kezében. Volt aki festette, díszítette, mécsest helyezett bele, de még kutya formájúvá is vált az egyik. Az elkészült darabokat értékeltük, apró ajándékkal jutalmaztuk. A tábortűznél lehetett nyárson sütni, beszélgetni, játszani. Mózes és Dominik jóvoltából még a karikás ostor hangját is hallhattuk. Nagyon jól éreztük magunkat, jövőre is rendezünk ilyen napot.

 

Gyaloglók világnapja

Iskolánkban minden évben megrendezzük ezt a napot, hiszen Ökoiskola mivoltunk miatt is nagy gondot fordítunk környezetünkre s annak védelmére. Fontos, hogy megismerjük szűkebb és tágabb környezetünket egyaránt. Egy gyönyörű őszi napot kiválasztva indultunk az Ágnes-emlékmű felkeresésére. Mivel Ágnes a Nedeczky- család sarja volt, ezért csóri vonatkozású adatokat, tényeket is mondtunk róla. Emlékműve mellett- mely jelenleg már csak egy kőhalom – felidéztük alakját s a magaslesről gyönyörködtünk a táj festői szépségében.

 

 

Életjelek

Az intézményi Ökoiskolai voltunk miatt örömmel vettük az Életjelek felhívását, melyre küldtünk is túraképeket a megjelölt helyszínekkel. Mindez a következő elérhetőségen található:

 https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=17pRuT41SQhZvTUJ4Q76-_62ne5c&ll=47.197452999999996%2C18.258779000000004&z=8

 

Környezetvédelem a jövőért

A Hanon Systems Hungary kft. idén huszadik alkalommal rendezte meg a környezetvédelmi vetélkedőt, melybe iskolánk tanulói is bekapcsolódtak. A háromtagú csapat tagjai : Mázsa Evelin, Regecz Hanna és Verebi Bettina, akik két iskolai levelező forduló után jutottak a döntőbe, amely a Hotel Magyar Királyban volt. A csapatok természetvédelemmel, tudatos vásárlással, kémiával, egészségvédelemmel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. A kreatív feladat célja az volt, hogy hulladékanyagból készítsenek hordható ruhát, kiegészítőkkel. A lányok nagyon ügyesen vették az akadályokat. Szép, érékes ajándékokkal és pozitív élményekkel tértek haza.

Felkészítő tanáruk Pásztohy- Baranyai Katalin.

Zöldek

A Zöldek csapata folyamatosan ellenőrzi a tantermeket, folyosókat, illetve az egyéb helyiségeket, s ahol nem kapcsolták le a villanykapcsolót, vagy netán nem zárták el a vízcsapot, akkor figyelmeztetik társaikat annak megtételére. A Zöldeknek kevés „munkát” kívánunk, a többiektől pedig nagyobb odafigyelést kérünk!

 

Egészségnap

A lelki és testi egészségünk védelme, illetve annak megőrzése céljából vendégelőadók érkeztek iskolánkba egy délelőtt folyamán. A felső tagozatosok számára a Székesfehérvári Rendőrkapitányság munkatársa tartott előadást a bűnmegelőzésről, majd az újraélesztés elvégzésének fontosságáról tartott interaktív előadást, melyet a bemutató követett. Több tanítványunk ki is próbálhatta az újraélesztést egy bemutató babán. Nagyon érdekes és tanulságos volt mindegyik előadás, köszönet érte!

Mindehhez szorosan kapcsolódott a már többedik alkalommal iskolánkba látogató dietetikus hölgy érdekes és gyerekközeli foglalkozása. A táplálkozással kapcsolatban bővítette ismereteinket. Hallhattunk többek között a vegetarianizmusról, a gabonafélékről, a gyermekkori elhízásról.

Az előadás után finomabbnál finomabb szendvicseket kóstolhattunk, melyek nagyon ízlettek mindenkinek.

 

 

Erdei iskola

Április közepén a 3. és 4. osztályos tanulókkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Tihanyban vettünk részt 3 napos erdei iskolában. A hűvös idő sem szegte kedvünket, hiszen a túrák alkalmával megfigyelhettük a honos növény- és állatvilágot, a szebbnél szebb földrajzi képződményeket. A Levendula Látogatóközpontban pedig filmvetítésen vettünk részt, és az interaktív kiállítás részeként egy vulkán belsejében is lehettünk. Sok érdekeset láttunk-hallottunk.

Táboroztató pedagógusok: Cseténé Szabados Amrita és Lengyel Valéria

Mézreggeli

Hívott vendégek érkeztek hozzánk, akik digitális bemutatót tartottak számunkra a méhekről s azok munkájáról. Hallottunk a méz jótékony hatásáról is, majd meg is kóstoltuk azt. Ezen a napon mindenki vajas-mézes kenyeret reggelizett az iskolában. Nagyon finom volt!

 

Építés-szépítés

A 8. osztályos fiúk sziklakertet készítettek Ács Miklós tanár úrral a Magyar utcai iskolaépület udvarán. Sokat dolgoztak, már csak az ültetni való virágokat kell a helyükre ültetni. Köszönet érte!

 

 

Közösen-egy célért

Szülői ajándékként kapott intézményünk raklapokat, melyeket egy szombati napon átvarázsoltunk udvari bútorokká tanulóink számára. Mindezt szülői segítséggel tettük: a lelkes apukák összecsavarozták, legyalulták, a pedagógusok és az anyukák lefestették azokat. Kiülők, padok, asztalok kerültek ki a szorgos kezek közül. Az Szk tagjai ízletes ebéddel kedveskedtek a lelkes csapatnak. Köszönetünket fejezzük ki azoknak, akik hozzá járultak e nap sikerességéhez!

Két keréken...

Kerékpárra pattanva indultak 7. osztályosaink a közeli Iszkaszentgyörgyre, ahol a Kőasztalt, illetve a néhány éve épített piramist és a környékét tekintették meg. A hazafele tartó út is kellemes volt, hiszen a festői látványban lehetett gyönyörködni.

Irány a Sárrét!

Az 5. és 6.osztályos tanulók a Sárrétre kirándultak, melyen Staudinger István, Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre is a csapattal tartott, akitől a közelünkben élő növényekről, bogarakról és madarakról hallhattak nagyon sok új és érdekes ismeretet. A túrán néhány szülő is a gyerekekkel tartott. A kiránduláson készített szebbnél szebb fotókból kiállítás is készült.

Vendégek

Intézményünkbe látogatott Csisztu Zsuzsa és Vincze Ottó, akiktől hallhattunk a sportolás szépségéről, a kitartásról, a folyamatos tanulás és állandó gyakorlás fontosságáról. Beszéltek az egészséges életmódról és az egészséges ételekről is. A meghitt beszélgetést a sportolók régebbi versenyfelvételeinek képei színesítették.

 

 

Ki a szabadba!

A Föld napja alkalmából kirándulást tettünk a Szenesbe, mely túra alkalmával ismét gyönyörködtünk a táj szépségében, a megújuló természet erejében, a színpompás virágokban. Szülők-gyerekek egyaránt jól érezték magukat, a meghirdetett fotópályázatra folyamatosan küldik a szebbnél szebb képeket.

Környezetismereti vetélkedő

Székesfehérváron, a Táncsics Mihály Általános Iskolában rendezték meg a Curie környezetvédelmi verseny területi fordulóját, melyen iskolánk két csapattal sikeresen vett részt.

III.helyezést ért el a Bognár Barbara,(6.oszt.) Regecz Hanna (6.oszt.), Kun Ivette (5.oszt.) alkotta csapat,

V.helyezett pedig a Berkes Lara (5.oszt.), Fister Dorina(5.oszt.) Nehéz Viktória (5.oszt.) összeállítású.

Felkészítő pedagógus: Ács Miklós

Gratulálunk a kiváló eredményhez.

Vitaminkirályság

Őszi egészségmegőrzési napot tartottunk, mely keretén belül gyümölcssalátákat készítettek tanulóink, illetve játékos feladatokat oldottak meg. Beszéltek a vitaminokról és azok hiányáról, a szervezetünk számára fontos növényekről és gyümölcsökről, az egészséges életmódról, valamint a dohányzás káros hatásairól.

Bisel

A Földművelésügyi Minisztérium BISEL – Bioindikáció az iskolai oktatásban programja kapcsán „Víz, tiszta víz” címmel országos internetes versenyt hirdetett.

A verseny célja: A tanulók érzékenyítése a víz kiemelkedő szerepére: természetes erőforrás, táplálék és élőhely egyszerre. Emellett a BISEL bioindikációs vízminősítési módszer megismertetése és népszerűsítése a közoktatási intézményekben.

 

Iskolánkból a versenyen a D2O elnevezésű csapat vett részt, melyet a következő tagok alkottak: Deszát Laura, Mázsa Dominika, Kovács Bence 8. osztályos, valamint Regecz Dávid 7. osztályos tanuló.

Az internetes versenyfeladatokon kívül vízminőség-vizsgálatot is kellett végezni, amely a régi karszttó forrására, a régi malomcsatornára vonatkozott A csapat versenyben nyújtott kiváló teljesítményét a dr. Fazekas Sándor Miniszter úr által aláírt Emléklappal jutalmazta a Földművelésügyi Minisztérium. Gratulálunk a kiváló munkához!

A csapatot felkészítette Ács Miklós tanár úr

„Indulj el egy úton…”

Befejeződött a tanév elejekor meghirdetett Természetismereti turisztikai vetélkedő.

Iskolánkból két csapat versenyzett hónapokon keresztül. A 4. osztályos Árvalányhaj nevű csapat a megmérettetéskor 25. lett, a középmezőnyben végzett. Csapattagok: Berkes Lara, Bese Jázmin, Kun Ivett, Szemenyei Mózes.

 Az 5. osztályos Csóri csavargók csapata pedig, melynek tagja volt Bognár Barbara, Fekete Gréta, Regecz Hanna és Bognár Máté, a 22. helyen végezett az induló 80 csapatból. Gratulálunk az elért helyezésekhez!

A versenyzőket felkészítette Ács Miklós tanár úr.

A víz világnapja

Március 22. a víz világnapja 1994 óta, mivel az ENSZ közgyűlése így határozott többek javaslatára, ugyanis sokan belátták, hogy ránk köszöntött a „vízválság” korszaka. Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

Mi is megünnepeltük egyik legféltettebb kincsünket, a vizet. Meghívott vendégünk Csermely Sándor, településünk vízművének munkatársa volt, aki Ács Miklós tanár úrral közös előadásban beszélt a falu vízbázisáról, s a mára már eltűnt tóról. Ehhez kapcsolódva korabeli fényképeket is láthattunk. Ezt követően közösen a vízmű területére mentünk, ahol szintén érdekességeket láttunk s hallottunk, többek között a karsztfakadásról is.

Kirándulás a Vár-völgybe

Kirándulás a Vár-völgybe

2016. október 29-én kirándulást tettünk a közeli Vár-völgybe. A Várpalota mögött húzódó romantikus őszi színekben pompázó völgyön keresztül felkerestük Bátorkő várromját, mely a palotai vár elődje volt a XV. századig. A gyönyörű környezetben, 20-30 méteres sziklafalak között megbúvó romhoz vadregényes úton vezetett a túránk. Utunk során megismerkedtünk a Bakony földtani kialakulásával, állat -és növényvilágával az ösvények mellett kihelyezett tájékoztató táblák segítségével.  A gyerekek lelkesen fedezték fel a sziklafalakban megbúvó kisebb - nagyobb barlangüregeket. Volt, ahonnan csak kötélbe kapaszkodva tudtunk visszaereszkedni a sziklák alá. Lépten-nyomon gombákba botlottunk, amelyekről gyönyörű fotókat készítettünk, volt köztük igazi ritkaságszámba menő gombafajta is. Bár az időjárás kissé szomorú volt, de a természet szépségét nem tudta elrontani. Vidáman, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza.

A kirándulást szervezte Ács Miklós tanár úr.

 

Kirándulás

A Vértes déli nyúlványai között bújik meg Gánt közelében, a Bagoly-hegyen a bauxit külfejtés, amelyet felső tagozatosokkal kerestünk fel. Gyönyörű őszi napsütéses időnk volt, igazi kiránduló idő.

A hazai bauxitkutatás –és bányászat történetével és a bányászati technológia elemeivel ismerkedtünk meg a Bányászati Múzeum kiállítását megtekintve, melyen az idegenvezető, aki egykor maga is bányász volt, nagyon sok érdekeset mondott. Láthattuk a bányászok szerszámait, a csillét,a munkagépeket, melyekből egyet- egyet még be is indított számunkra vendéglátónk. A múzeum megtekintése után terepgyakorlatot tartottunk Ács Miklós tanár bácsival a külfejtésen. Megtudjuk, hogy ez a fontos nyersanyag több százmillió év folyamán rakódott le s a bauxittal fedett karszt térszín lassan süllyedni kezdett, és fokozatosan elöntötte a tenger. Ezt őrzik az ősmaradvány-együttesek, melyeket tanulmányoztunk a külfejtés nyugati falának rétegsorában. Majd pedig a szemben elhelyezkedő dombra is felmentünk, ahonnan beláthattuk az egész vidéket.

Tudással és bauxitdarabokkal megrakodva tértünk haza…

Állatok világnapja

Az állatok világnapja alkalmából vendégségbe hívtuk intézményünkbe dr Hegedűs Péter állatorvost, aki többek között a felelősségteljes kisállat-tartásról is beszélt. A gyerekek több kérdést tettek fel, hiszen majd minden családban van kutya, macska mint házikedvenc. A tanulók alaposabban megismerhették az ebek kommunikációját, testjelzéseit az előadótól kapott bemutató lapok segítségével.

Az előadás mindenki számára többletet adott, mert bővültek a tanulók ismeretei. Köszönjük szépen az érdekfeszítő bemutatót!

Happy hét

Tudta Ön, hogy egy pohár (3 dl) kóla 11 db kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz? Erről, és még más, egészséges életmóddal, vízivással kapcsolatos tudnivalókról beszélgettek, játékosan tanultak a gyerekek iskolánkban május 2-6. között, a Happy- hét program keretén belül (HAPPY = Hungarian Aqua Promoting Program in the Young), melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet támogat. Ez egy magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében, melynek fő célja az ásványvízbevitel növelése, ezzel párhuzamosan a cukros, szénsavas üdítők fogyasztásának csökkentése.

 Ennek keretén belül sokféle, színes, játékos feladatot szerveztünk: a gyerekek hajtogattak saját poharat, amelyeket rajzaikkal díszítettek is. A kisebbek természetismeret-órán, a felsősök osztályfőnöki órán beszélgettek a vízivás fontosságáról és a cukros üdítők káros hatásairól. A nagylányok több napon keresztül népszerű „Vízbárt” hoztak létre az iskolában, ahol citromkarikával kínálták a friss, finom csapvizet. Az egyik délután víz-kvízt is szerveztünk, majd az erőpróbán megmértük, ki bírja tovább tartani a vízzel telt palackot. Miközben jól szórakoztunk, megtudtuk azt is, milyen fontos megfelelő mennyiségű vizet fogyasztani.   

A programot szervezte Pásztohy- Baranyai Katalin.

Föld napja

„A Föld nem a miénk, csak kölcsön kaptuk”

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját, melyet Magyarországon 20. alkalommal rendeznek meg. Az életre hívója Denis Hayes, az alternatív energiaforrások nemzetközi hírű kutatója.Az egész világon, így iskolánkban is megpróbáltunk rámutatni, milyen lenne a helyes és követendő életmód, és hogy egyénileg mit tudunk, tudnánk tenni környezetünk védelméért. A nap elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről-időre az érdeklődés középpontjába kerüljön, és hogy tetteinkkel, életvitelünkkel mutassunk példát. Saját szervezésű programmal,
vetélkedővel tettük mi is emlékezetessé ezt a napot. Gratulálunk a győztes csapatoknak!

A programot szervezte Ács Miklós.

Egészségnevelési nap

A Defibrillátor Plusz Kft. és a Cserhát Mentőkutyás Egyesület volt a vendégünk az iskolai egészségnevelési napon. Ennek keretén belül életmentő képzésben részesítették iskolánk tanulóit, amelyen kicsik és nagyok megismerkedhettek az újraélesztés folyamatával, valamint a mentőkutyákkal. Varga Erika, a Kft. ügyvezetője támogatásként egy defibrillátort adott át Juhász Zoltánnak, az egyesület vezetőjének,nagyobb esélyt adva ezzel a sikeres életmentésre.

A székesfehérvári Mentőállomásról is megtiszteltek bennünket jelenlétükkel a mentős kollégák. Beszéltek munkájukról, elhivatottságukról. A gyerekek nagy örömére belülről is meg lehetett tekinteni a mentőautót, de hallhatták szirénáját is.

A délutáni véradásra, melyet a Fő téri iskolaépületben rendeztünk, az előző évhez hasonlóan ismét szép számmal érkeztek segíteni akaró szülők, felnőttek.

Tisztelettel köszönjük a segítségüket!

ÖKO-hírek

Az elmúlt ősztől iskolánk tanulóiból alakult ökocsoport kirándulások során bejárta községünk Kelet-Bakonnyal határos részeit.

Voltunk a késő őszi Szenes-horog színes forgatagában, s decemberben sűrű, ködös időben megmásztuk a Baglyast, ahol a felhők között kisütött a nap. Majd leereszkedtünk egy romantikus vadregényes vízmosásban. Megnéztük a régi szovjet katonai bázis maradványait is. Február elején ellátogattunk Leányvágón át a szomszédos Iszkaszentgyörgy kastályparkjában található kőasztalhoz, és gyönyörködtünk a Száraz- horog verőfényes panorámájában.

z ÖKO- csoport 2016-ban tervezett kirándulásai

Január: Csór-Ágnesmajor–Leányvágó–Iszkaszentgyörgy kastély-park útvonalon oda és vissza gyalog.

 Február: Várpalota autóbuszpályaudvar - Vár-völgy - Bátorkői várrom   (Pusztapalota) útvonalon; Várpalotáig busszal, onnan gyalog.

 Március: Tés,szélmalmok - Bakonynána,Római fürdő útvonalon gyalogosan, Tésig busszal vagy személygépkocsival.

 Április:Velencei–hegység, a Sukoró - Angelika forrás - Bodza-völgy - Ingókövek – Pákozd 48-as emlékmű útvonalon  busszal vagy személygépkocsival.

  Május: Királyszállás, Hétházpuszta – Burok-völgy – Bakonykúti útvonalon Királyszállásig busszal vagy személygépkocsival,Bakonykútiból busszal.

 Június: Királyszállás – Hétházpuszta – Hamuház - Csikling-vár - Tűzköves- árok – Kisgyónbánya – Bakonycsernye útvonalon busszal vagy személygépkocsival.

 

A túrák, kirándulások pontos időpontjait minden hónap elején beszéljük meg és tesszük közzé az iskola honlapján és a faliújságon.

Érdeklődni: Ács Miklós tanár bácsinál lehet

A 2. és 3. osztály egy elnyert KOKOSZ-pályázat (Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége) keretén belül részt vett egy háromnapos programban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Tihanyi Levendula Erdei Iskolában. A kidolgozott program minden elemét megvalósították a pedagógusok- előadók egyaránt. Az időjárás is megfelelő volt, a nyárvégi napsugár még megmutatta magát a táborozóknak. Mindenki nagyon jól érezte magát és tudással, élményekkel gazdagodva tértek haza a gyerekek.

Sikeres pályázat

 emet.jpg   http://csoriiskola.hu/images/hirfolyam/emmi_logo.jpg   ofi-logo-hu.png    

 http://csoriiskola.hu/images/hirfolyam/fény_logo.bmp   ntp_72_rgb.jpg

A Csóri Mátyás Király Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt " A kisiskolák tehetségsegítő programjainak támogatása" című kiírásra sikeresen pályázott. 

A program eleme kapcsolódik a " 2015 A Fény Nemzetközi Éve" kezdeményezéshez. A bentlakásos, ötnapos tehetséggondozó tábor munkájába húsz kisiskolás tanulót vontak be a pedagógusok. Előre kidolgozott tematikus, szakmai program alapján tartják a foglalkozásokat a szakemberek, tanárok.

A tábor kiválasztott helyszíne is illeszkedik a tehetségterülethez, a Tihanyi Levendula Tehetséggondozó Tábor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekszik.

A pályázatot elkészítette és a programot megvalósítja Cseténé Szabados Amrita Teresa intézményvezető és Lengyel Valéria intézményvezető-helyettes.

Fénystaféta

A Fény Nemzetközi Éve MTA Programbizottsága 2015. május 21­-én (csütörtökön) estére „Országos fénystaféta” rendezvényt tervez, mely egy fényjel továbbítási akció. Sok száz résztvevő aktív közreműködésével egy fényjel járja körbe az országot, melynek kiindulópontja az ELI (Szeged), az indítási időpont: 20.00. A fénystaféta időpontját,útvonaltervét a fent említett bizottság jelölte ki. A fényjel tervezett haladási útvonalát szakaszokra osztották. A szakaszfelelősnek az a feladata, hogy az ő szakaszának kezdőpontjába érkező fényjel továbbítását megszervezze oly módon, hogy az a következő szakasz kezdőpontjába jusson az időtervben megadott időpontra. A lényeg, hogy a fényjel a megadott időpontra elérje a következő szakaszt.

Intézményünk, a Csóri Mátyás Király Általános Iskola is csatlakozott ehhez az országos programhoz, melynek keretében 19 óra 40 perckor kezdődően bemutatóval egybekötött előadást láthatunk/ hallhatunk a Fő téri iskolában.

Ezt követően közösen felmegyünk a kijelölt dombra, ahol a Székesfehérváron 21 órakor indított fényt meglátva mi is azonnal útnak indítjuk fényünket.

Tudományos, közösségépítő programunkra szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Iskolavezetés

VÍZ VILÁGNAPJA

Hétfőn és kedden a  felső tagozatos diákokkal együtt rendhagyó környezetismereti órákon emlékeztünk meg legfőbb éltető erőnkről, a vízről. A filmvetítéssel és ismertetővel egybekötött tanórák végén Víz - Kvíz tesztet töltöttek ki a tanulók.A megemlékezés célja, hogy óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét.

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Az  ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá.

Programfelelős: Sárkány Gyula

Nyári tábor

Immár 2.éve Tihanyban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Levendula Erdei Iskolában táboroztunk,ott  töltöttünk egy hetet, ahol igazán felüdültünk.

Annak ellenére, hogy esőben indultunk, a hét többi napján ránk sütött a nap.

Változatos programokon vettünk részt:áthajóztunk a Balatonon Siófokra, strandoltunk, gyalogtúráztunk, Dotto járgánnyal utaztunk,bebarangoltuk Tihanyt, éjszakai gyalogtúrán voltunk, s tábortüzet is gyújtottunk.Az udvaron jókat beszélgettünk, játszottunk.Változatos és finom,bőséges ételeket ettünk.

Mivel levendulavirágzás idején tartózkodtunk e lenyűgöző helyen,ezért az udvaron levő levendulabokrokat leszüretelve szebbnél szebb koszorúkat, csokrokat, buzogányokat készítettünk.

Kedvencünkké lett egy pele, aki teljesen megszokta a közelségünket.A számára felállított csapdát pedig módszeresen kikerülte, derültséget okozva ezzel.Az állat életmódjáról, jellemzőiről sok érdekeset tudtunk meg a park oktatási referensétől.

Bízunk abban, hogy jövőre is eljutunk e kellemes helyre.

Soponyára, az Ökoturisztikai Központba látogatottunk

Soponyára, az Ökoturisztikai Központba látogatottak el az alsó tagozatos tanulók és a tanító nénik.
Az erdős- tavas környezet alkalmas volt játékra, kikapcsolódásra,de még az ismeretek bővítésére is.
 A  terület élővilágával  az erdészeti-és vadászati múzeumban, a nagy-és szárnyasvad bemutató kertben ismerkedhettek meg a gyerekek.

Délben pedig a finom ebéd csillapította éhségét a csapatnak.

Mindenki jókedvűen, élményekkel gazdagodva tért haza.

Te szedd!

Részletek

Megjelent: 2014. április 29.

A Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár negyedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a Te Szedd! önkéntesei. Településünkön május 9-én,14 óra 30-kor szervezzük meg ezt a mozgalmat, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. A  gyülekező a Fő téri iskola épületénél lesz. A szükséges eszközökről a mozgalom csapata gondoskodik. Mindenkit szeretettel várunk!

Paksi Atomerőmű

http://csoriiskola.hu/images/0001.jpg

 

 

 

 

klik030114001.e-kreta.hu

E-ügyintézés elérhetősége:

eugyintezes.e-kreta.hu

 

Oldalainkon HTTP sütiket használunk a jobb működésért.

  Elfogadom a sütiket erről az oldalról.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk