Curie Környezetvédelmi Emlékverseny

 

Székesfehérváron, a Táncsics Mihály Általános Iskolában rendezték meg a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyt A területi döntőn 3 csapat képviselte iskolánkat. Az 5-6.osztályos korcsoportban Bak Laura, Kiss Gergő és Kolmer Bence voltak a csapattagok. A 7-8.osztályosok egyik összeállítása Csete Natália, Helt Lili, Módi Réka alkotta csoport, a másik Balom Zorka, Sütő Luca, Sütő Réka összetételű csapat, akik a III. helyezést érték el. Szívből gratulálunk az elért eredményhez! A tanulókat Ács Miklós tanár úr készítette fel a versenyre.

 

Kirándulni jó!

 

Ács Miklós tanàr úr újabb èlmènyekkel teli túràt szervezett lelkes kis csapatunknak: tanulóinknak, szülőnek, nagyszülőnek a Levendula Természetjáró Egyesülettel karöltve. Jó volt találkozni az èbredező természettel, hallgatni az erdő csendjét, a madarakat, ès mèg egy geolàdàt is talàltunk. Köszönjük a szervezést ès az együtt töltött minőségi időt!

 

Állati!

 

Állatbarát iskola vagyunk, s igen fontosnak tartjuk a felelős állattartás megismertetését tanítványainkkal. E program keretében látogatott el hozzánk Jávorfi Kata az EB harmónia kutyaiskola trénere és tartott izgalmas előadást és bemutatót a gyerekeknek, melyet ezúton is köszönünk! A két négylábú főszereplő: Imperiál von Rühlwaffe (Bronx) és Koda volt.

 

 

 

 

A Gaja Környezetvédő Egyesület elnökére, Varga Gáborra emlékeztünk ma intézményünkben. A környezetvédelmi problémákra érzékeny szakember ökologikus szemléletmód elterjesztése érdekében nagyon sokat tett, iskolánkban is többször tartott előadást V.Bőhm Erikával. Vízzel, talajszennyezéssel kapcsolatban tevékenykedték tanulóinkat.

Településünk lakossága is több alkalommal találkozott Gáborral, aki a falunapokon vízminőség-vizsgálattal, komposztálási tanácsokkal állt az érdeklődők részére, valamint tanácsokat, információkat adott számukra. A szakember fő feladatának a tudatformálást tartotta.

Munkatársaival nagysikerű programot dolgoztak ki, melyből településünk s iskolánk tanulói is részesültek.

Megtisztelő volt számunkra, hogy gyermekkönyv-hagyatékából iskolánk tanulói is részesültek, melyeket egy meghitt együttlét alkalmával kaptunk meg Gábor fiától, Varga Dávidtól és V.Bőhm Erikától. 

 

A víz világnapja

A Gaja Környezetvédő Egyesület képviseletében V.Bőhm Erika és Varga Gábor -mint visszatérő vendégünk-a víz világnapja alkalmából tartott rendhagyó foglalkozást az alsó tagozatos tanulóinknak, kiemelve az életet adó víz jelentőségét és szerepét. A művelődési házban a Csodabogarak Alapítvány bemutatója lehetőséget adott, hogy a gyerekek láthassák az élővilág sokszínűségét a rovarvilág védelmének fontosságán keresztül, közelebb kerüljenek a csodálatos rovarvilághoz. Ma ismét nagyon jól éreztük magunkat!

 

Curie környezetvédelmi emlékverseny

 

A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában került sor a Curie környezetvédelmi emlékverseny területi döntőjére. Intézményünket négy csapat képviselte, melyből Kovács Lili, Módi Réka és Vizi Zsófia alkotta csapat az előkelő II.helyezést érte el. A többi csapat tagjai voltak: Balom Zorka, Sütő Luca, Vizi Sára, Csete Natália, Helt Lili, Sütő Réka, Bartók Letícia, Rabóczki Dóra. A versenyre a tanulókat Ács Miklós és Pásztohy-Baranyai Katalin pedgóguskollégáim készítették fel. Gratulálunk a szép eredményhez!

 

 

 

Aki fát ültet,100 évre tervez...

 

Nagy örömünkre a 10Millió Fa Alapítvány ebben a tanévben is megajándékozta intézményünket facsemetékkel, melyet hálásan köszönünk Horváth Krisztina koordinátornak is. A tanulók közreműködésével elültettük a csemetéket, gondozzuk s vigyázunk rájuk.

 

Ökoiskola-újabb kapcsolat

Örömmel tudatjuk, hogy a Gaja Környezetvédő Egyesülettel együttműködési megállapodást kötött intézményünk s már egy pályázat keretében bemutató foglalkozást is tartottak az 1. és 2.osztályosok számára. A projektóra keretében a talajt , annak tulajdonságait vizsgálták a tanulók V.Bőhm Erika és Varga Gábor irányításával. Köszönet a közös munkáért, együttlétért, folytatjuk a víz világnapján!

 

Az állatok világnapja

Kedvenc kettő-,négy és soklábú állatainkról emlékeztünk meg az állatok világnapján. Volt olyan osztály, aki elment az állat élőhelyére, vagy gondozójánál tekintette meg azt, de még az iskolába is lehetett behozni kis kedvencet. Így láthattunk macskát, kutyát, tyúkot, agámát. A vállalkozó szellemű felső tagozatos tanulók (Balom Zorka, Sütő Luca, Pető Levente, Rózsa Alíz, Novák Erika, Módi Réka, Bartók Letícia, Csete Zsófia, Rabóczki Dóra, Salánczi Vivien) Ppt-t készítettek róluk s bemutatták azokat. A színvonalas előadásokból mindenki bővíthette ismereteit Ács Miklós tanár úr segítségével.

 

Csupa jó hír!

 A Szolnokon rendezett országos Curie Környezetvédelmi Emlékverseny döntőjén 9. helyezést ért el Kovács Lili és Vizi Zsófia 7.osztályos tanulónk. A gyerekeket felkészítette Ács Miklós tanár úr. Szívből gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez!

 A Felsővárosi Általános Iskola által rendezett Víz világnapi versenyen iskolánk 7.osztályos tanulói: Bartók Letícia, Kovács Lili és Vizi Zsófia III. helyezest értek el. A gyerekeket felkészítette Ács Miklós tanár úr. Szívből gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez!

 

 

Faültetés

A székesfehérvári „10millió fa” Kft-től a napokban megérkezett az öko-csomagunk, ugyanis fákat, s az ültetésükhöz szükséges támrudakat, valamint zsákos komposztot is kapott iskolánk. Nagyon örültünk ennek a tavaszi ajándéknak, melyet a felnőttek segítségével a 8.osztályosok ültettek el.

 

Versenyre készülünk

A Curie országos versenyre való terepbejàráskor a Nàdor-csatorna lehetsèges szennyezőforrásait vizsgálta Kovács Lili, Vizi Zsófia és Fister Bálint 7.osztályos tanuló Àcs Miklós tanàr bàcsival. A vizes élőhelyeket is tanulmányozták a 6.osztályosokkal egy kora reggel  a közeli Sárréten.

 

Csillagok közt

 

Iskolánk 4.osztályos tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek keretén belül megtekintették a Zirci Ciszterci Apátságot, valamint Bakonybélben a Pannon Csillagdát. A színvonalas programról élménnyel és tudással tértek haza a gyerekek

 

Ökoiskola

 

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az ebben a tanévben benyújtott Ökoiskola cím pályázatukat az Ökoiskola Értékelő Bizottság támogatásra javasolta, és ezzel intézményünk ismét elnyerte az Ökoiskola címet, mely használatára 2025. augusztus 31-ig vagyunk jogosultak. A címátadó ünnepséget Budapesten tartották, melyen Lengyel Valéria igazgatóhelyettes asszony képviselte iskolánkat.

 

Kik kaphatják ezt az elismerést?

 

„A Cím viselésével Hazánk, Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésüket nyilvánítják ki. Az Ökoiskola, és kiemelten az Örökös Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóik számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, valamint aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetíthetik.”

 

 

A víz világnapja – és Happy hét

 

Víz, víz, víz! A víz vilàgnapja alkalmàból mindenki kék ruhàba jött  iskolàba ès vìzcseppet formáltunk az udvaron. A flashmobról drónfelvétel is készült,melyet Pető Levente 5.osztàlyos tanulónk kèszìtett. Ezutàn a csóri vízműbe tettünk làtogatàst,  ahol Fisi Krisztián, a vízmű munkatàrsa mutatta be annak működèsèt. Köszönjük szèpen a lehetősèget!

 

Természetesen a víz világnapja alkalmából még az angol szakkörön is ez volt a téma, ahol játékos feladatokat, szókeresőt, rejtvényt oldottak meg az alsós tanulók Fliszárné Németh Ágnes tanárnő segítségével.

 

A Happy -hét programja is most zajlott, melynek a következő mottót adtuk:"Emeljük együtt vizespoharainkat!" Az Országos Gyógyszerészeti Intézet által meghirdetett vízfogyasztást hirdető programja alkalmából iskolánkban a nyolcadik osztályos tanulók kínálták a finom, citrommal ízesített ivóvizet. Őket osztályfőnökük, Pásztohy-Baranyai Kati néni segítette.

 

 

Curie emlékverseny

A Curie környezetvédelmi emlékversenyre hónapok óta készülnek tanulóink, melynek területi döntőjét február 18-án rendezték meg a versenykiírók, online formában. Örömmel tudatjuk, hogy az alábbi helyezést érték el versenyzőink:

 

1. helyezést ért el az 5-6.osztályos korcsoportban: Csete Natália, Helt Lili, Módi Réka (Sütő Réka-póttag)

 

2. helyezést ért el a 7-8.osztályos korcsoportban: Fister Bálint, Kovács Lili, Vizi Zsófia

 

4. helyezést ért el a 7-8.osztályos korcsoportban: Dunavölgyi Adrienn, Komjáti Kira, Tóth-Horváth Veronika Flóra

 

Reméljük, hogy az országos versenyre is bejutnak ezekkel a szép helyezésekkel a csapatok! A tanulókat felkészítette Ács Miklós tanár úr. Gratulálunk a kiváló eredményekhez!

 

 

 

 

Hüllők- vendégségben

 

Igazán mozgalmas nap volt a február 18-i, ugyanis délelőtt a Magyar utcai épületünkbe kígyók, hüllők költöztek (természetesen meghívásra, hüllőbemutatóra, fél nap erejéig) s szebbnél szebb ásványokkal is megismerkedhettünk. Nagy örömünkre az egyes állatok tulajdonságait nemcsak a terráriumon elhelyezett ismertetőkből tudtuk meg, hanem gondozójuk is sokat mesélt róluk: etetésükről, védelmükről, napi gondozásukról. Az ásványbemutató szintén szemet gyönyörködtető volt: színek és formák kavalkádja. A lányoknak legjobban az ametiszt, a tigrisszem, a holdkő és a ”bolondok aranya” tetszett, derültek is az elnevezésen.

 

 

Túrabakancsban

 

Január végén kirándulást tettünk Bakonynánára, s a Római-fürdőhöz. Nagyon jól éreztük magunkat, jó hangulatban minőségi időt töltöttünk együtt. Nagyon szép volt a táj, szinte varázslatos a zúzmarától, jégtől. Túravezetőnk Ács Miklós tanár úr volt. Gyereknek, szülőnek, pedagógusnak élvezetes volt együtt lenni, az idő is kegyes volt hozzánk. A legközelebbi túrára is várjuk az érdeklődőket!

 

Csak a természet!

 

Októberben olyan színes tevékenységeink voltak, akár a természet színvilága: csodálatos időben kirándultunk a Vár-völgybe, mely túra alkalmával megfigyeltük a növény-és állatvilágot, valamint a csodás, égnek meredő Pusztapalotát. Benéztünk a barlangokba, csodáltuk e képződményeket. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a felső tagozatos tanulókkal eljutottunk Eplénybe, ahol libegőztünk a Kaland-hegyen, megnéztük az Ámos-hegyi kilátót s túrát tettünk a tóhoz, ahol szalonnát sütöttünk. A természet színpompában tündökölt, mely mindenkit elvarázsolt. Egy következő napon iskolánk már többedik alkalommal részt vett a „TE Szedd!” országos akcióban, ahol megtisztítottuk iskolánk környékét, a parkot, játszóteret. Folyamatosan figyeljük iskolaudvari teendőinket is: megmetszettük a rózsákat, összegereblyéztük a lehullott faleveleket…mert a természet részei vagyunk s együtt tenni jó!

 

 

Iskolánk is benevezett s részt is vett a "TeSzedd!", önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióba, mely hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Közösen tisztítottuk meg szűkebb-tágabb környezetünket....mert együtt lenni és tenni jó!

TÁBOROZNI JÓ!

 Pályázatunk az Erzsébet-tábor megszervezésére ebben az évben is nyertes lett, mely nagy örömünkre szolgált. Így aztán 41 jelentkező gyermek számára biztosítottunk az első turnusban érdekes, változatos programokat. Az alábbi öt tematika alapján állítottuk össze programtervünket: Sport és egészségtudatos életmód, Környezettudatosság, természeti értékeink és környezetszépítés, Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség, Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés, Kirándulás.

Betekinthetünk a mindennapokba, a paletta igazán változatos: Az első napon virológiai foglalkozást tartottunk a gyerekek számára, majd a reggeli frissítő torna után japán Tajkó dobbemutatót láthattak a táborozók, kipróbálva a hangszereket. Just dance! címmel tánctanulás következett, majd az iskolaudvaron felállított akadálypályán rollerrel és kerékpárral mérték össze ügyességüket. De készítettek agyagedényeket, kisebb ajándéktárgyakat a meghívott kézműves segítségével, a községi könyvtárban könyvtári foglalkozáson vettek részt a gyerekek. Készült közösen sütött palacsinta, melyet ízlésük szerinti töltelékkel fogyasztottak el, festettek kavicsokat, készítettek kavicsképeket, volt aszfaltrajz is. Különjáratos autóbusszal utaztunk Veszprémbe, az állatkertbe, ahol egy teljes napot töltöttünk el, kihasználva az ottani játszótér adta lehetőséget. Az iskolaudvar egy szegletét varázsoltuk szebbé, fűszerkertet alakítottunk ki. Az ügyes kezek munkája alól szép fűszer- és termésképek, montázsok kerültek ki. Táborozóink megismerkedtek különböző illóolajokkal, azok pozitív hatásával. Tettünk sétát szűkebb környezetünkben, megnéztük településünk nevezetességeit és meghallgattuk a hozzájuk kapcsolódó történeteket, irodalmi alkotásokat. Az iskolánk 6. osztályos tanulói által, egy versenyre készített, a közeli Nádor- csatorna növény- és állatvilág bemutatásáról szóló kisfilmet is megtekintették táborozóink. Különböző önbizalomerősítő gyakorlatokat is végeztek a gyerekek, megismerhették önmaguk rejtett tulajdonságait intézményünk szociális munkása segítségével. Természetesen nem maradt el a hűsítő, a fagylalt sem. A vásárolt eszközök, kreatív játékok is hozzájárultak a tábor sikerességéhez.

 

 A nyárra mindenkinek jó pihenést, tartalmas időtöltést kívánunk!

 

A TERMÉSZET LÁGY ÖLÉN…

A mai napon Staudinger Istvánnal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrével vércseköltő ládákat helyeztek ki a környezetvédelmi szakkör 6. osztályos tagjai (Kovács Lili, Rabóczki Dóra, Vizi Zsófia) Ács Miklós tanár úrral. A kellemes napsütéses, lágy szellős időben kék-és vörös vércsét láttak a már kihelyezett odúkban. A magas fűben őzek pihentek, a sárga billegetők pedig körülöttük repkedtek. Feledhetetlen látvány volt!

 

A FÖLD NAPJA

Világszerte különböző eseményeket rendeznek április 22-én, a Föld napján, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Magyarországon 1990 óta rendezik meg, de 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. E jeles nap egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” …És az alsó tagozatos osztályosok meg is változtatták szűkebb világukat: az iskolaudvarra szebbnél szebb virágokat ültettek.

 

 

„A VÍZ ÉRTÉK! BECSÜLD MEG!” EZ A 2021.ÉV JELMONDATA.

 

 

A víz világnapja évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én ünnepelünk meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz- készletek veszélyeztetettségére.